Energii regenerabile » Instalatii eoliene

Energia eoliana este o sursa de energie regenerabila generata din puterea vantului. La sfarsitul anului 2006, capacitatea mondiala a generatoarelor eoliene era ceva mai mult de 1 % din necesarul mondial de energie electrica.
Desi inca o sursa relativ minora de energie electrica pentru majoritatea tarilor, productia de energie eoliena a crescut practic de cinci ori intre 1999 si 2006, ajungandu-se ca, in unele tari, ponderea energiei eoliene in consumul total de energie sa fie semnificativ: Danemarca (23%), Spania (8%), Germania (6%).

Sunt sisteme independente ce contin o turbina eoliana, controller (regulator de incarcare), mai multe baterii de acumulatori si eventual un invertor 2...

    Turbina eoliana cu ax orizontal

    Sunt turbinele la care palele elicei, axul motorului si generatorul electric sunt montate in varf. Avantaje Elicea se afla aproape de centrul de greutate al turbinei, crescand stabilitatea Alinierea elicei cu directia vantului ofera cel mai bun unghi de atac pentru pale, maximizand energia electrica rezultata Palele elicei pot fi pliate pentru a preveni distrugerea turbinei in cazul vanturilor puternice Turnurile inalte permit accesul la vanturi mai puternice, rezultant o crestere a curentului produs de turbina Dezavantaje Eficienta turbinelor HAWT scade cu inaltimea turnului unde sunt instalate din cauza turbulentelor vantului Turnurile inalte si elicele cu pale lungi sunt greu de transportat, uneori costul transportului fiind de 20% din cel al echipamentului in sine Turbinele HAWT sunt dificil de instalat si necesita macarale si personal calificat Turbinele inalte pot obstructiona radarele de linga bazele aeriene Din cauza inaltimii turbinele cu axa orizontala au un impact negativ asupra peisajului rural Variantele cu elicea in spate sufera la capitolul fiabilitate din cauza turbulentelor aerului

Controller solar

    Maximum Power Point Tracking,

    Acest controler face o analiza a tensiunii de iesire a panoului solar si il compara cu cel al acumultorului. In urma acestei analize dispozitivul decide care este puterea optima care trebuie transferata spre acumulatori in asa fel incat sa fie transferat curentul maxim in Amperi, dinspre panoul solar spre bateria de acumulatori. Cu ajutorul acestui dispozitiv se obtine o crestere tipica intre 20% si 45% a cantitatii de energie transferata in perioada de iarna si intre 10% - 15% in perioada de vara. Castigul energetic depinde de conditile meteo , temperatura, starea de incarcare a acumulatorilor si alti factori. Cele mai moderne dispozitive MPPT au un randament de conversie apropiat de 92-97%, ceea ce este un beneficiu evident.

Baterii de acumulatori

au rolul de a stoca energia produsa de panouri pentru a fi utilizata atunci cand radiatia solara este insuficienta.

Inverter

    transforma energia electrica continua stocata in bateriile de acumulatori in curent alternativ utilizat de consumatorii casnici. Exista 2 tipuri de invertor.

    Invertor cu sinusoida pura

    Invertor cu sinusoida modificata


Instalatii eoliene

Conform unui studiu PHARE, potentialul eolian al Romaniei este de circa 14.000 MW putere instalata, respectiv 23.000 GWh, productie de energie electrica pe an. Acesta este potentialul total. Considerind doar potentialul tehnic si economic amenajabil, de circa 2.500 MW, productia de energie electrica corespunzatoare ar fi de aproximativ 6.000 GWh pe an, ceea ce ar insemna 11% din productia totala de energie electrica a tarii noastre. Pentru a intelege semnificatia cifrelor de mai sus trebuie subliniate citeva lucruri:
- 6.000 GWh se pot obtine prin aderarea a 6.500.000 tone de carbune, 1,5 miliarde metri cubi de gaz sau 1.200.000 tone pacura;
- 6.000 GWh energie electrica produsa in termocentrale pe carbune, duc la eliminarea in atmosfera a peste 7 milioane tone bioxid de carbon. Prin producerea aceleiasi cantitati de energie in centrale eoliene emisiile de bioxid carbon ar fi zero.